Založ si blog

Správne alebo nesprávne hospodárenie ?

Nemusím moc rozpitvávať Slovenské lesy a ich stav, sme svedkami katastrofálneho hospodárenia, po ktorom ostáva iba spúšť.

Ako hospodárime so stromami alebo rôznymi inými rastlinami v našich domovoch je viac menej len a len naša vec, mesto alebo obec,  musí taktiež hospodáriť so svojimi pozemkami tak aby vyzerali pekne a hlavne aby bolo všade bezpečne.

Práve preto sa teraz presunieme do obce Blatnica, ktorá sa nachádza v Turčianskej kotline, takmer v srdci nádhernej Veľkej Fatry. Novo zvolený starosta obce sa rozhodol na pozemkoch obce urobiť závažný krok, bolo potrebne dať vypíliť stromy, ktoré boli takmer prehnite a ohrozovali nie len občanov ale napríklad aj turistov, ktorí navštevujú Blatnicu v hojných počtoch, pretože práve táto obec je vstupom do dvoch nádherných dolín, do Gaderskej a Blatnickej doliny.

Niektoré vypílené stromy vyzerali byť na pohľad zdravé, avšak kmene boli prehnité, čo znamenalo určité nebezpečie, o tom sa presvedčil aj jeden pán, na ktorého takmer spadla jedna zdanlivo zdravo vyzerajúca jelša.

Tento krok však pobúril niektorých občanov Blatnice, taktiež pobúril aj mnohých internetových odborníkov či mnohých objektívnych žurnalistov, pomohla tomu aj novo vytvorená drevená brána, ktorá sa momentálne nachádza pri vstupe do Gaderskej doliny. Názory ako napríklad: „Brána bola postavená práve z tých vypílených stromov“ sú absolútne nepravdivé.

Tento zásah do prírody najviac nahneval botanikov, ktorí sídlia v Blatnici, podali na starostu trestne oznámenie, podľa nich vraj konal protizákonne, stromy ktoré dal vypíliť boli vzácne jelše, ktoré vytvárali jedinečný biotop. V tomto musím dať botanikom za pravdu, nie je správne aby sme ničili vzácne prírodne úkazy, no takmer umretý zhnitý strom, ktorý môže niekomu ohroziť život je potrebné odstrániť, preto je potrebne vymedziť čo je zdravé a čo je už takmer odumreté.

Nakoniec sa ukázalo že starosta obce nekonal protizákonne a všetko mal poriadne potvrdené, je potrebne aby sme tam kde je to ešte možné hospodárili tak aby sme vyhoveli nie len nám ale aj životnému prostrediu.

Aké sú reálne problémy v tejto krajine ?

20.09.2019

Nie som moc rád pokiaľ musím rozoberať politiku, s vlastných skúsenosti viem, že tieto diskusie nekončia väčšinou v dobrej nálade. Všimol som si, že ľudia nedokážu pri politike nejakým spôsobom logicky argumentovať to, prečo sa rozhodli voliť danú stranu, alebo daného politika. Je to skôr vec sympatií. Udivuje ma hlavne fakt, že politické strany a občania riešia [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3359x
Priemerná čítanosť článkov: 1680x

Autor blogu

Kategórie